Gazi Maaşı Almak İçin Nereye ve Nasıl Başvuru Yapılmalıdır?
1950-1953 yılları aralığında Kore’de fiilen muharebede vazife almış, 1974’te Kıbrıs Sulh Harekâtı’nda (1 inci ve 2 inci) savaşmış ek olarak Ulusal Savaşım’de hiçbir karşılık beklemeksizin yer almış bu yüzden de İstiklal Madalyası almaya hak kazanmış Türk Vatandaşlarına, hayatta oldukları süre süresince, her yıl bütçe kanunu ile tespit edilen gazi maaşı bağlanır. Gazi maaşından yararlanabilmek için müracaat şekli şu şekildedir;
İstenilen belgeler;
1. Dilekçe
2. 2 tane fotoğraf
3. Askerlik künye kaydı
Gazinin kendisine aylık bağlanması durumu için, gazinin OBİM numarasını bildiren askerlik künye kaydını, bağlı bulunmuş olduğu askerlik şubesinden alarak, Toplumsal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na istenilen belgeler ile başvurması yeterlidir.
Gazinin kendisinin vefatı durumunda, dul eşe, gazi maaşının %75 i oranda aylık bağlanmaktadır. Dul eşin söz mevzusu aylık için aşağıdaki belgeler ile Toplumsal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na müracaat etmesi gerekmektedir.
Vefat eden gazinin eşinden istenilen belgeler;
1. Dilekçe
2. 2 tane fotoğraf
Gazi maaşları, her yıl Bütçe Kanunu ile belirlenen işgören maaşları katsayısı ile vatani hizmet tertibi üstünden 6016 gösterge sayısının çarpılması ile elde edilmiş meblağ kadar temin edilmektedir.
Ek olarak, Kore Savaşı, İstiklal Savaşı ve Kıbrıs Sulh Harekâtı’nda fiilen vazife almış olan Türk Vatandaşlarına takdim edilen öteki yan haklar da mevcuttur.
Toplumsal Güvenlik Kurumu Tarafınca Verilen Haklar;
Söz mevzusu şartlar altında gazi maaşı almakta olan gazinin kendisi ile eşin, resmi sıhhat kurum ve kurumlarında görecekleri tedavi ve ilaç harcamalarına ek olarak bu kurum ve kuruluşlar tarafınca sevki meydana getirilen hususi sıhhat kurum ve kurumlarında alacakları tedavi ve ilaç giderleri karşılanmaktadır. Bu kapsamdaki sıhhat karneleri, Toplumsal Güvenlik Kurumu tarafınca temin edilmektedir. İlgili kapsamda meydana getirilen karşılamalar, herhangi bir katılım ve katkı oranı ya da fark alınmadan yapılmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri Tarafınca Sağlanan Haklar;
1. Gazi Çocuklarına, askeri okullara girişte, giriş koşullarını sağladıkları takdirde ek puan ya da saptanca verilerek öncelik sağlanır.
2. Gazi eş ve evlatlarının, ilk kez devlet memurluğu için Ulusal Müdafa Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı yada Kuvvet Komutanlıklarına başvurmaları halinde, baba yada eşin gazi bulunduğunu gösterir belgelerini sunmaları gerekmektedir. Bu belge ile beraber, almış oldukları müracaat imtihanı puanına, bu sınavdan almış oldukları puanın %10u eklenmiş olur ve atama durumlarında elde edilmiş bu puan dikkate alınır.
3. Gazinin kendisinin vefatı durumunda askeri merasim düzenlenir. Bu durumda garnizon komutanlıklarına ya da onların şube ve temsilciliklerine müracaat yapılması halinde beklenmektedir.
Etiketler: Gazi-maasi, Gazi-maasi-almak-icin-nereye-basvuru-yapilmali, Gazi-maasi-basvurusu-yapma
Eklenme Tarihi: 25 Haziran 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın